Zašto je rasvjeta važna i kako mijenja raspoloženje?
Objavljeno: 28. 11. 2022 - 9:23

U svijetu dizajna interijera rasvjeta je često zanemarena kao ključna komponenta. Međutim, istina je da pravilno osvjetljenje može u potpunosti promijeniti izgled i dojam prostora.

Odgovarajuća rasvjeta može transformirati prostor u nešto ugodnije, intimnije, pa čak i romantično uz odgovarajući ambijent. Loša rasvjeta, s druge strane, može učiniti prostor hladnim, neprivlačnim, pa čak i tužnim ako se nepravilno koristi.

 

Slamp LA LOLLONA BY LORENZA BOZZOLI

 

 

Dakle, što je u rasvjeti tako važno? Ovdje je niz razloga koji pokazuju koliko rasvjeta može biti važna u raznim situacijama. Više o snazi rasvjete i zašto bi ona trebala biti vitalna komponenta u vašem sljedećem projektu dizajna doma možete saznati ako nastavite čitati ovaj članak.

 

Dobra rasvjeta može vam pomoći da se osjećate bolje.

Svi smo svjesni da izlaganje prirodnom svjetlu može pomoći u podizanju emocija i povećanju razine energije. Ipak, jeste li shvatili da odgovarajuća umjetna rasvjeta ima sličan učinak? Dobro ste čuli: rasvjeta može pomoći u poboljšanju vašeg raspoloženja i općeg osjećaja dobrobiti poboljšavajući vaše okruženje. Studije su otkrile da pravilno osvjetljenje može pomoći u ublažavanju simptoma tuge i sezonskog afektivnog poremećaja. Dakle, ako se želite osjećati bolje, potražite koju ideju i učinite svoj dom svjetlijim mjestom.

 

Karman Sahara

 

Pravilno osvjetljenje može vam pomoći da se osjećate energičnije.

Dobra rasvjeta ne samo da može poboljšati vaše raspoloženje, već vam može pomoći i u povećanju razine energije. Ovo je osobito istinito u slučaju prirodnog svjetla. Prema istraživanju, izlaganje prirodnom svjetlu može pomoći u poboljšanju budnosti i kognitivnih performansi povećanjem budnosti i poboljšanjem kognitivnih funkcija. Dakle, ako tražite tehniku za povećanje razine energije, svakako otvorite prozore i pustite malo starog dobrog sunca.

Loše osvjetljenje može uzrokovati naprezanje očiju i glavobolje.

Svatko tko je doživio glavobolju nakon duljeg gledanja u ekran računala razumije važnost odgovarajućeg osvjetljenja radnog prostora. Moguće je razviti naprezanje očiju kao posljedicu lošeg osvjetljenja, što može uzrokovati simptome kao što su glavobolja, oštećenje vida, pa čak i bol u vratu. Nemojte zaboraviti uzimati česte pauze i smjestiti se što bliže prozoru ako radite na mjestu koje ima slabo osvjetljenje.

 

Olev Esagono

 

Dobro osvjetljenje može učiniti prostor privlačnijim.

Jedan od primarnih razloga zašto je odgovarajuća rasvjeta toliko važna je taj što prostor može učiniti ugodnijim. Prostori s odgovarajućom rasvjetom obično se čine dobrodošlima i privlačniji su, dok sobe s nedovoljno osvjetljenja mogu djelovati hladno i neprivlačno. Želite li svoj dom učiniti privlačnijim gostima, svakako obratite pozornost na rasvjetu u njemu.

Pravo osvjetljenje može učiniti prostor romantičnijim.

Kada je u pitanju stvaranje raspoloženja, dobro osvjetljenje je ključno. Intimni i strastveni osjećaji mogu se stvoriti na mjestu s pravilnim osvjetljenjem. Korištenje svijeća obično je prekrasna ideja, ali ako tražite nešto trajnije, razmislite o žičanim svjetlima ili zidnim svijećnjacima.

Dobra rasvjeta može učiniti prostor većim.

Jedna od prednosti dobre rasvjete je ta što može učiniti da se malo mjesto čini većim nego što zapravo jest. To je zbog činjenice da jaka rasvjeta ima moć pružiti dojam više prostora. Svijetle boje i namještaj mogu pomoći da mala soba izgleda veće reflektirajući svjetlost oko nje. Ogledala se također mogu strateški postaviti po cijelom prostoru kako bi reflektirala svjetlost.

Karman Accipicchio

Pravilno osvjetljenje može učiniti područje sigurnijim.

Dobra rasvjeta ne samo da vam može pomoći uštedjeti novac, već također može učiniti prostor sigurnijim i sigurnijim. To je zbog činjenice da vam pravilna rasvjeta može pomoći u izbjegavanju nesreća i ozljeda tako što vam olakšava da primijetite što se događa oko vas. Budući da je lopovima teže sakriti se u sjeni, učinkovita rasvjeta također može poslužiti za odvraćanje od kriminala.

Odabirom odgovarajuće vrste rasvjete moguće je značajno utjecati na vaše raspoloženje i opću dobrobit. Imajući na umu ovo, svakako ozbiljno razmislite o rasvjeti sljedeći put kada budete htjeli poboljšati okoliš u kojem živite ili radite. Osim što će vam pomoći da se osjećate bolje, odgovarajuća rasvjeta može vam uštedjeti novac, a istovremeno vas čuvati sigurnima u vašem domu ili na radnom mjestu. Ovo je nešto što će vaša kuća, ured i drugi stambeni prostori zasigurno cijeniti!

 

 

Pogledajte i ostale naše svjetiljke OVDJE

Galerija slika:

  Savjeti o rasvjeti - Sve