Osnove o dimabilnoj rasvjeti
Objavljeno: 11. 09. 2019 - 5:09

Zamislite ovu situaciju. Dolazite kasno s posla. Nakon napornog dana, jedino o čemu možete razmišljati je opustiti se. Sad, odmah, čim prije. Legnete u krevet, ali ne želite zaspati. Uključujete difuzor iz kojeg se isparava eterično ulje lavande, iz zvučnika dopire zvuk relaksirajuće glazbe. Sada želite uključiti i svoju omiljenu dizajnersku svjetiljku, ali nešto nedostaje- prigušeno  svjetlo!

Da li je to moguće? Prigušiti svjetlo ? Moguće je!

Pročitajte ovdje što vam je za to potrebno.

 

Ako želite prigušiti (dimati) svjetlo, dobro je poznavati prekidače i vrste žarulja koje namjeravate koristiti. Dimabilni prekidači kontroliraju intenzitet svjetla i kontroliraju ambijent u vašoj sobi. Što se tiče žarulja, nisu sve kompatibilne sa dimabilnim prekidačima.

Dimabilni prekiači rade na principu da kontroliraju voltažu i zato je dobra ideja da i prekidač i žarulja budu kompatibilni. Također, najsigurnije je pogledati u tehničkim karakteristikama žarulje koju kupujete da li ima oznaku da je dimabilna .

To može izgledati npr.ovako

Ovdje niže su neke od žarulja koje dobro rade sa dimabilnim prekidačima.

 

ŽARULJE SA ŽARNOM NITI

Ove žarulje rade tako da provode električnu struju kroz žičane niti. Struja zagrijava nit koja nakon toga sjaji, stvarajući tako svjetlost. Žarulje sa žarnom niti su najkompatibilnije jer imaju tendenciju dobrog rada s bilo kojim dimabilnim prekidačem. Kada koristite žarulje sa žarnom niti, nemojte podizati napon previsoko ili će žarulja brzo  izgorjeti i tako ćete joj smanjiti životni vijek.

Međutim, žarulje sa žarnom niti su postupno ukinute od 2009. godine radi uštede energije i borbe protiv globalnog zagrijavanja. Dakle, sada i nadalje ne možete koristiti žarulje sa žarnom niti.

 

HALOGENE ŽARULJE

Halogene žarulje su gotovo jednake žaruljama sa žarnom niti jer obje proizvode osvjetljenje kada je volframova nit dovoljno zagrijana da stvori svjetlost .  Jedina razlika je sastav staklene ovojnice i plina u ovojnici.

Halogene žarulje su savršene za prigušivanje i dobre su kad želite jaku dnevnu svjetlost. No životni vijek im je samo 1000 do 2000 sati, ovisno o tome koliko ju često uključite / isključite.

 

FLUORESCENTNE ŽARULJE (CFL)

CFL ili Compact fluorescent light nije dobro koristiti kao prigušivače.  Podešavanje prigušivača na niži napon dok koristite CFL potpuno će ga isključiti. Međutim, neke fluorescentne žarulje su kompatibilne s dimmer prekidačima ako imaju balast za prigušivanje.

Da biste saznali je li vaša fluo žarulja kompatibilna s prigušivačem, pronađite indikator koji se obično nalazi na pakiranju žarulje.  Ili naglasite prodavaču da želite fluorescentnu žarulju koju želite prigušivati (dimati).

CFL tehnologija je napredovala tijekom godina. Zapravo, najnoviji modeli dimabilnih fluorescentnih žarulja će se učinkovito prigušiti na gotovo 15% svog svjetlosnog učinka. Ove moderne fluorescentne žarulje ne samo da dobro rade s prigušivačima, već i traju duže od tradicionalne žarulje sa žarnom niti, što su izvrsne mogućnosti za uštedu.

 

LED ŽARULJE (Light Emitting Diodes)

Neke od najnovijih promjena u industriji rasvjete vrte se oko LED rasvjete. Neki modeli LED žarulja su dimabilni, neke nisu.

Većina LED žarulja nudi životni vijek između 20 000 i 25 000 sati. Dimabilne LED žarulje omogućuju prigušivanje od 100% do samo 0,5%. Međutim, to se može razlikovati između različitih vrsta sustava za prigušivanje. Kad odabirete LED žarulje, pazite da pakiranje označava da je DIMMABLE.

 

ODABERITE PRAVI DIMMER

 

Sada je dostupno puno vrsta žarulja, stoga je ključno odabrati pravi dimmer jer svi dimmeri ne mogu kontrolirati sve vrste žarulja. Uparivanje nespojivih dimmera i žarulja može rezultirati rasvjetom koja treperi, titra, sporo se pali, ima ograničeni raspon prigušivanja i nekonzistentno svijetli. Da biste izbjegli ove probleme, potrebno je poznavati različite značajke vrsta prigušivača kako biste bili sigurni da je također kompatibilan s vrstom žarulje koju želite koristiti.

 

Univerzalni - Univerzalni dimmeri izrađeni za kontrolu halogenih žarulja, žarulja sa žarnom niti, dimabilnih fluorescentnih  i dimabilnih LED žarulja. Omogućuju glatko pokretanje, prigušivanje u cijelom rasponu, te zaustavljaju treperenje i titranje svjetla.

 

Halogeni - Halogeni dimmeri izrađeni su za kontrolu halogenih žarulja, a kompatibilan je i sa žaruljama sa žarnom niti. Ne mogu upravljati LED i CFL (fluo)  žarulje, kao ni LED i fluo dimabilne.

 Fluorescentni – Fluorescentni dimmeri  kontroliraju  samo fluorescentna rasvjetna tijela koja uključuju prigušivače balasta i fluorescentne žarulje sa brzim pokretanjem.

 

ELV (elektronički niski napon) - ELV Dimmeri upravljaju ELV transformatorima kao i prigušivim LED izvorima napajanja isti kao oni koji se koriste u LED trakama, ispod osvjetljenja ormara i ELV tračne rasvjete. Za ugradnju ELV Dimmera potrebna je neutralna žica.

 

MLV (magnetski niskonaponski) - MLV svjetla su veća i teža od ELV-a. MLV Dimmeri primjenjivi su za ugradna svjetla koja su obično magnetskog niskog napona.

 

MOGUĆE OPASNOSTI KOJE SE MOGU JAVITI PRILIKOM  PRIGUŠIVANJA SVJETLA

Kada su u pitanju novije žarulje, CF i LED, zabrinutosti od požara nisu toliko visoke. Iako nam napredak u i tehnologiji osigurava da možemo biti sigurni, uvijek je dobro poznavati neke postupke za  sigurnost.

Uvijek postoji mogućnost grijanja ili preopterećenja žarulje. Kada se dogodi ova situacija, starije žarulje neizbježno će uzrokovati požar. Obično to nisu žarulje koje uzrokuju stvarne požare, već i prekinute žice također mogu igrati ulogu u ovom riziku. Uvijek provjerite svoje žice i provjerite ima li oštećenja ili napuhavanja žica.

CFL djeluju prvenstveno tako što provode struju kroz argonske cijevi s parom žive. Iako se CFL žarulje ne zagrijavaju toliko kao halogene ili žarulje sa žarnom niti, svaka pukotina ili curenje kod CFL žarulje potencijalni je rizik zbog toksične žive unutar nje. Iako moderni CFL-ovi sadrže manje žive, osoba nikada ne smije podcijeniti toksičnost kemikalija koje se nalaze u žarulji.

Halogene ili žarulje sa žarnom niti su žarulje koje stvaraju najviše topline, zbog čega su dobri izvori topline za peradarske farme i druge zadatke povezane s inkubacijom. Nakon preopterećenja ove žarulje mogu prouzročiti štetu poput požara.

 

Ostale mjere opreza pri uporabi dimmera i žarulja su sljedeće:

 

Provjerite bilo kakve greške u žicama vašeg doma. Glodavci mogu izgristi žice što može izazvati razorne požare.

Nemojte zatvarati žarulje u rasvjetnim tijelima osim ako nije takva svjetiljka. Zatvaranje žarulja sprječava pravilno rasipanje topline, povećavajući mogućnost pregrijavanja.

Potražite svjetski poznate i provjerene brendove koji proizvode prigušivače i žarulje kako biste bili sigurni u njihovu kvalitetu.

Provjerite jesu li vaše žarulje i dimeri kompatibilni.

Žarulje sa žarnom niti i halogene dobro rade s prigušivačima. Međutim, zbog napretka u tehnologiji rasvjete, CFL-ovi i LED-ovi ih sve više sustižu i rade također dobar posao. Kad kupujete žarulje za prigušivanje, provjerite jesu li kompatibilne s vašim prekidačima. Najvjerojatnije će se na pakiranju žarulje nalaziti naljepnica koje će vam pokazati njihovu kompatibilnost s prigušivačima.

Ukoliko je svjetiljka koju ste kupili sa integriranim npr.LED svjetlom, u takvu svjetiljku se ne stavljaju žarulje već ona dolazi sa ugrađenim LED svjetlom, tada se uvjerite da je svjetiljka dimabilna tj.da je možete spojiti s odgovarajućim prekidačem za prigušivanje (dimmerom).

Ukoliko svjetiljka sa integriranim svjetlom nema oznaku da je dimabilna, nećete ju moći prigušivati .

 Sada kada znate osnove prigušivanja rasvjete, vrijeme je da na stranici mea-futura.hr pronađete svoju savršenu dizajnersku rasvjetu koja sadrži zadivljujući dizajn i stil.

Poveznice:
dimabilna rasvjeta
  Savjeti o rasvjeti - Sve