Kako odabrati pravi ventilator?
Objavljeno: 08. 06. 2018 - 7:46

Odabir pravog stropnog ventilatora nije samo odabir pravilne boje i stila. Postoje neki ključni čimbenici koje morate uzeti u obzir dok donosite odluku kako biste dobili maksimalnu učinkovitost i užitak.

 

1.korak

Odlučite gdje želite postaviti  ventilator. Većina ventilator smješta u središte prostorije, što omogućuje glatki protok zraka kroz prostoriju. Međutim, veće sobe mogu biti bolje prilagođene za 2 ventilatora za optimalniji protok zraka. Iz sigurnosnih razloga ne postavljajte ventilator iznad kreveta.

 

2.korak

Razmotrite razne faktore u prostoriji:


Veličina sobe
77 cm stropni ventilator za prostore do 2,4m x 3m (male spavaće sobe, garderobni ormarići, manje kuhinje)
107 cm stropni ventilator za prostore do 3,7m x 3,7m (srednje spavaće sobe, kuhinje, male rekreacijske površine)
132 cm stropni ventilator za sobe do 5,5m x 6m (velike spavaće sobe, obiteljske sobe, velike sobe, blagovaonice)


Visina stropa
Niski strop: što plići ventilator bliže stropu, bez šipke
Standardni strop 2,5m: tradicionalni nosač sa spuštenom šipkom
Viši strop 2,8m i više: Proširena spuštena šipka
Spušteni strop: Proširena spuštena šipka


Morat ćete provjeriti visinu od poda do stropa. Pazite da uzmete u obzir udaljenost na kojoj ventilator visi sa stropa.

Za sigurnost, preporučuje se minimalna visina od 2,1-2,8m.
Za optimalnu cirkulaciju zraka najučinkovitije je da se ventilatorski nož nalazi od 2,4 m - 2,8 m iznad poda. Za više stropove pogledajte grafikon za preporučenu dužinu šipke.

 

3.korak

Razmislite o struji. Budući da ventilatori zahtijevaju istu količinu energije kao i većina svjetiljki, električni krug ne bi trebao biti preopterećen.

Ako ventilator sadrži i svjetiljku, osigurajte da ima dovoljno struje i za ventilator i za svjetiljku.

Savjetujte se s električarom jer je to uvijek dobar izbor.

 

 

4.korak

Odaberite ventilator dobre kvalitete. Jeftini ventilator uzrokuje više problema nego što je vrijedan. Ne samo da bi se mogao njihati nego ventilator slabije kvalitete neće cirkulirati toliko zraka pri određenom RPM-u.

Dok brzina pomaže kontrolirati koliko se zraka giba, nagib krilca (kut između krilca i horizontale) i dizajn također igraju ulogu. Kvalitetni ventilatori imaju motora sa više snage, kako bi se omogućio veći nagib krilca. Jeftini ventilatori, s druge strane, imaju motore koji nisu dovoljno jaki da savladaju otpor zraka povezan s većim nagibom krilca, što zahtijeva od proizvođača da smanji nagib krilca kako bi izbjegli izgaranje motora.

Isto tako, jeftini ventilatori stvaraju šum. Ne zaboravite da kvalitetni ventilator neće uvijek imati nerazumno visoku cijenu. Provjerite naše ventilatore koji su odlične kvalitete za razumnu cijenu.

 

Još poneki savjetić:

 

*Stropni ventilatori neće ukloniti vlagu iz zraka.
*Osim ako visina stropa ne dopušta ugradnju ventilatora s tradicionalnom montažom (s donjom šipkom) s noževima barem 2,1m iznad poda, izbjegavajte ventilatora za ugradnju ili ventilatore s tradicionalnim montažama bez padajućih šipki. Budući da su oštrice takvog ventilatora izuzetno blizu stropu, s takvim ventilatorom ne bi cirkuliralo onoliko zraka koliko i sa tradicionalnom montažom.
*Ako instalirate ventilator na visoki strop, razmotrite da ima daljinski upravljač ili zidnu kontrolu.
*Pokušajte ugraditi ventilator tako da oštrice nisu između rasvjete i prostorije.
*Potražite oznaku Energy Star, što znači da se zrak kreće 20 posto učinkovitije od ostalih modela.
*Kupite ventilator sa svjetiljkom ako želite dodatno svjetlo u sobi. Pokušajte pronaći žarulje za ventilatore, budući da vibracije mogu uzrokovati brže izgaranje standardnih žarulja nego što je normalno.
*Ventilatori bi se trebali kretati u smjeru kazaljke na satu zimi (da bi se topli zrak spuštao od stropova) i ljeti suprotno od smjera kazaljke na satu (kako bi se stvorio hladan povjetarac).
*Kontaktirajte električara kako biste bili sigurni da strop može izdržati dodatnu težinu.
*Odaberite ventilatore koji su predviđeni za vlažnu okolinu ako ga kupujete za kupaonicu, kuhinju ili vanjski prostor.

*Za vanjsku ugradnju pazite da su sve komponente ventilatora vremenski nepropusne i ocijenjene za vanjsku upotrebu (IP zaštita)

 

U našem web shopu:

  Savjeti o rasvjeti - Sve